5 Fontos Szempont a Kézi 3D Szkennerek Kiválasztásakor

Professzionális kézi 3D szkennereket keresel, hogy hatékonyabb és gyorsabb lehess? Összezavarnak a különböző specifikációk és leírások?

Most összefoglaltuk Neked a legfontosabb tudnivalókat ebben az írásban, hogy könnyebben kiválaszthasd a számodra megfelelő kézi 3D szkennert.

Bemutatjuk a 3D lézeres és a strukturált-fényű szkennerek közötti különbségeket és részletesen taglaljuk az egyes készülékek esetében a pontosság, a felbontás és a szkennelési sebességre vonatkozó adatokat, melyeket figyelembe kell venni az eszköz kiválasztásakor.

A legmodernebb 3D szkennelési technológiát már széles körben alkalmazzák különböző iparágakban. Mérnökök, terméktervezők és kutatók használják a 3D szkennelést 3D nyomtatáshoz, az űriparban és a szórakoztatóiparban egyaránt.

Ezek a 3D szkennerek hatékonyan képesek 3D szkennelési adatokat gyűjteni, amelyek segítségével 3D modelleket készíthetnek vagy megvizsgálhatják az eltéréseket. A kézi 3D szkennerek egyre nagyobb figyelmet kapnak hordozhatóságuk, könnyű kezelhetőségük és hatékonyságuk miatt.

A 3D szkennereknek alapvetően két kategóriájuk van: 3D lézerszkenner és strukturált-fényű szkenner. Elsőként most nézzük meg a kézi 3D szkennerek működési elveit.

Kézi 3D lézerszkenner

A 3D lézerszkennerek lézert vetítenek az objektumra, majd a beléjük épített szenzor elemzi a visszavert lézersugarakat a térbeli pozíciók meghatározásához. Mivel ezek a készülékek nem érzékenyek az interferenciára, a lézerek alkalmazkodnak a különböző mérési körülményekhez. A lézersugarakat azonban befolyásolhatja a kép rögzítésekor a zaj. Az eredményül kapott hatások változnak a lézerforrás típusától függően, mely lehet kék és piros lézer.

Piros lézer szkennerrel és kék lézer szkennerrel vizsgáltunk egy kalibrációs táblát, amelyen 1 mm-es intervallumokban találhatóak pontok. Az alábbi képen is látható, hogy a piros lézer jelentősebb zajokat mutat, mint a kék lézer. Ez azt jelenti, hogy a kék lézer anti-interferencia képessége erősebb, mint a piros lézeré.

Most hasonlítsuk össze a kék lézert az infravörös lézerrel: A kék lézer hullámhossza rövidebb, mint az infravörösé. Ezen jellemzői miatt a kék lézer alkalmasabb az aprólékos részletek szkennelésére. Nagyméretű objektumok szkennelésénél az infravörös lézer hosszabb hullámhosszával viszont jobb szkennelési eredmény érhető el.

A Scantech, amely Kínában az egyik úttörője a kézi 3D szkennerek fejlesztésének, egyetlen eszközben egyesíti az infravörös és a kék lézert. A Scantech kézi 3D szkennerei az érmék kis méretétől egészen a repülőgépek nagy méretéig terjedő tárgyakat képesek élethű és részletgazdag módon szkennelni.

Kézi 3D strukturált-fényű szkennerek

A kézi 3D strukturált-fényű szkenner fehér fény mintákat vetít adott objektumra, és a minta torzulását felhasználva rekonstruálja annak geometriai alakját. A szkenner természetes jellemzők, textúrák és színek alapján tud pozícionálni. Egy-egy képkockánként egy felvételt készít, és a különböző pozíciókból vett szkenneléseket összeilleszti egy 3D pontfelhővé.

Két képalkotó algoritmus létezik a strukturált-fényű szkennerek esetében: rácsos és pontokból álló. Ha visszaverődő vagy átlátszó felületeket rácsos technológiával szkennelünk, könnyű vagy finom porréteget kell felvinnünk az objektumokra. A pontokból álló technológiával rendelkező 3D szkennerek rugalmasságukról, könnyű kezelhetőségükről és gyors szkennelésükről ismertek.

Ezeket a szkennereket széles körben használják nem ipari területeken, mivel jól teljesítenek közepes-, illetve nagyméretű objektumok, mint például ókori műtárgyak és emberek szkennelésénél. Az általuk rögzített adatok nagy felbontásúak és részletesek.

Most pedig térjünk át arra, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni egy kézi 3D szkenner kiválasztásakor.

Tényezők a kézi 3D szkennerek kiválasztásához

Az objektumok méretei és a szkennelési terület

Hogyan válasszunk 3D szkennert? Először is gondolj annak az objektumnak a méretére, amit szkennelni szeretnél. Ha egy apró érméről van szó, akkor egy rövid hatótávolságú 3D szkenner –  amely képes részletesen, nagy felbontásban rögzíteni – jó választás lehet. Ha nagyméretű objektum vagy alkatrész (például egy szélturbina) szkennelését kell megoldani, akkor egy nagy hatótávolságú szkennerre van szükség, amely nagyobb látóterülettel (szkennelési területtel) rendelkezik. Vegyük példának a Scantech KSCAN-Magic-ot. A 1440 mm x 860 mm-es szkennelési területével akár 4 méter hosszú alkatrészeket is képes szkennelni. Különösen alkalmas 3D nyomtatáshoz és gyártáshoz való 3D szkennelésre.

Pontosság

A szkennelés pontosságára vonatkozó adat azt mutatja meg, hogy a rögzített pontok megengedett eltérése mekkora lehet. Általánosságban a 3D szkennerek pontossága 0,01 mm és 0,1 mm között mozog. A legtöbb feladathoz elfogadható egy 0,06-0,07 mm pontosságú 3D szkenner használata. Ha bonyolult ipari alkatrészt, például repülőgép motort szeretnénk szkennelni, válasszunk nagy pontosságú 3D szkennert.

Felbontás

A felbontás a rögzített pontok közötti minimális távolságot írja le egy adott szkennelési távolságnál. Minél magasabb a felbontás, annál sűrűbb a szkennelési pontok felhője. Amikor egy 3D modell részletei különösen lényegesek, magas felbontásra lesz szükség. Ellenkező esetben az alacsony felbontású készülékek is megfelelőek lehetnek.

Szkennelési Sebesség

Amikor a szkennelési sebességről beszélünk, arra utalunk, hogy milyen gyorsan képes egy 3D szkenner adatokat rögzíteni egy adott objektumról. A sebesség változhat a lézervonalak számától, a szkennelési terület nagyságától és az eszköz algoritmusától függően. Egy csúcskategóriás kézi

Fontold meg, kitől vásárolsz

Különböző méretű, árú és képességű 3D szkennerek vannak jelen a piacon, ezért az elsődleges szempont, hogy olyat válassz, ami megfelel a szükségleteidnek anélkül, hogy túlzott költséget róna rád.

Azt is fontos tudni, kitől vásárolsz. Győződj meg róla, hogy megbízható céggel kerülsz kapcsolatba, amely fejlett, magas minőségű 3D szkennelési technológiát tud nyújtani. Látogasd meg a cég hivatalos weboldalát, és ellenőrizd a terméket, tanúsítványokat és az ügyfeleit.

Érdemes elolvasni az online véleményeket, és ellenőrizni a közösségi média fiókjaikat is. Így megtudhatod, milyen a gyártó és mit mondanak róluk a felhasználók.

Fontos kérdés, hogy milyen támogatást nyújt a cég! Vannak náluk szakmai alkalmazásmérnökök, akik segíthetnek a 3D szkennerek kalibrálásában és kezelésében? Létezik náluk szakértői utógondozási csapat, aki támogatást nyújt a karbantartásban vagy válaszol a kérdéseidre? Lényeges kérdés tehát, hogy milyen támogatást tudnak nyújtani az egyes cégek.

Egy másik lehetőség a szakkiállításokon való részvétel, itt ugyanis van lehetőség kézbe venni a termékeket és saját benyomásokat szerezni. Beszélgess a szakemberekkel, hogy megismerd a legújabb technológiákat!

Amit mi kínálunk

A Scantech professzionális kézi 3D szkennereket szállít a termékgyártás és -előállítás minden fázisához, melyekkel üzleti sikereket érhetsz el. Ezek az innovatív, professzionális 3D szkennerek növelik a termelékenységet és optimalizálják a termék-életciklus menedzsmentjét anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni a pontosság és a hatékonyság között.

A KSCAN kompozit 3D szkenner sorozat professzionális, nagyon integrált kézi 3D szkennerekből áll. Jellemzői közé tartozik az innovatív „infravörös lézer + kék lézer” szkennelési modell, a beépített fotogrammetria, és kompatibilitás a hordozható CMM-mel és automatizált 3D rendszerrel. Pontos, ismételhető szkennelési eredményeket szolgáltat nagy részletességgel és hatékonysággal. Alkalmas mind nagyméretű, mind apró objektumok mérésére.

A SIMSCAN, egy kompakt kézi 3D szkenner ipari felhasználásra. Jelenleg az egyetlen kézben hordozható 3D szkenner a piacon. Szűk helyeken vagy nagyméretű tárgyak alatt is kiváló minőségű 3D szkennelést végez a munkakörnyezet korlátozása nélkül. A metrologiai minőségű mérési rendszer segít minden részlet rögzítésében és a 3D modell nagyon rövid idő alatt történő felépítésében.